Logistiek & handel

FairMatch Support werkt voor alle schakels van een keten. Onze activiteiten pér schakel zijn uniek en divers, maar staan nooit alleen en leiden gezamenlijk tot een optimale keten. Onderstaand een aantal projectvoorbeelden.

Voorbeeld 1: AfricaCashewInitiative

  • PROJECT : Internationale cashew handel – onderdeel van ketenproject African Cashew initiative (ACi), waarbij FMS samenwerkt met alle schakels de keten.
  • FINANCIERS: 50% Publiek (Bill and Melinda Gates Foundation, HIVOS, ICCO, GIZ) 50% Privaat (waaronder Kraft, OLAM, Intersnack, TDG etc.)
  • RESULTAAT: Om kwalitatief hoogstaande fairtrade producten in de supermarkt te krijgen moeten alle toeleverende schakels optimaal presteren. FMS heeft een ketensamenwerking tot stand gebracht tussen alle schakels van “field to fork” ; van producent, via verwerker/importeur via rooster tot Europese retail. Hierdoor profiteert de importeur/rooster nu van traceerbare en gecertificeerde aanvoer en profiteert de primaire sector van continue verkoop. De importeur/brander heeft zijn processen aangepast om de perfecte producten te kunnen leveren inspelend op zeer uitdagende lead time. FMS begeleidt het traject tot wederzijds nut en marktpositieverbetering van alle schakels. FMS draagt continu bij aan het vergroten van het volume aan afzetkant.
  • STATUS: Sinds de start in 2007 is FMS betrokken bij de samenwerking.

Voorbeeld 2: ‘Pacific Growers Export Partnership’

  • PROJECT: In het ‘Pacific Growers Export Partnership’ (PGEP) werkt FMS samen met lokale ondernemers in Papua New Guinea, Bougainville, Fiji, Solomon Islands, Vanuatu en Australië om een concurrerende positie op de mondiale markt voor Cacao en andere commodity’s te verwerven.
  • FINANCIERS: 100% Publiek gefinancierd door ICCO
  • RESULTAAT: FMS is mede initiatiefnemer tot het vormen van een samenwerking die direct geleid heeft tot het ontstaan van nieuwe handelsrelaties. In het eerste jaar van het project is er daardoor al meer dan 1000 Mt Cacao verhandelt. Door de opzet van een digitaal handels- en informatieplatform krijgen alle schakels in de keten díe informatie die ze nodig hebben om hun efficiency te verbeteren. Samenwerking met Fairtrade Australia & New Zealand leidt ertoe dat Fairtrade gecertificeerde commodity’s uit Oceanië op de wereldmarkt komen.
  • STATUS: In 2008 heeft FMS een forum gehouden met verschillende stakeholders in de keten waaruit dit project is voortgekomen met looptijd t/m 2011.